Слатка кухињица

КАКАО КОЦКЕ

Састојци: 3 јаја, 2 dl јогурта или 2 чаше киселог млека, 2 чаше шећера, чаша уља, 3 чаше брашна, 4 кашике какаа, кесица прашка за пециво.

Све састојке добро умутите, па прелијте у подмазан плех и пеците око 30 минута у рерни загрејаној на 170 степени.

Кад се охлади прелијте глазуром од чоколаде или неком другом по жељи. Можете и додатно да украсите колач шарама од шлага или воћем. Пријатно!

КУГЛИЦЕ

1 кг јабука

300 гр шећера

300 гр млевене плазме

300 гр млевених ораха

Јабуке изрендати, заједно са шећером шпиновати. Додати орахе и плазму. Када се маса охлади, правити куглице и ваљати у млевене орахе.

ЧОКОЛАДНА САЛАМА

Материјал:

400 гр дезертне чоколаде

120 гр шећера у праху

100 гр маслаца

4 кашике киселе павлаке

2 кашике меда

100 гр ољуштених бадема

масни папир

Припрема:

1. У чинију сипај маслац и комаде чоколаде, растопи их на пари изнад посуде са врелом водом.

2. Додај мед, шећер у праху, павлаку и крупно млевени бадем (који ће ти дати привид масноће у чоколадној кобасици). остави 2 сата да се стврдне.

3. Ножем одвој комад чоколаде из чиније и стави га на масни папир. Умеси тесто тако да добијеш облик саламе.

4. Умотај је у папир и направи смотуљак. Остави да одстоји 4 сата у фрижидеру.

5. Одмотај саламу и исеци на кришке.

23

 

МИЦИНА ТОРТА

Састојци: јаја, шећер, ораси, презле, сирће, густин, путер, прах шећер, млеко, ванилин шећер, шлаг.

  Кора: 7 беланаца, 14 кашика шећера, 7 кашика сецканих ораха, 4 равне кашике презли, 2 равне кашике сирћета. Испећи 3 коре.

Фил 1: 11 жуманаца, 11 кашика шећера, 7 кашика густина, пола литре млека. Добро сјединити и скувати. Оставити да се охлади.

Фил 2: 10 жуманаца, 300 гр прах шећера, 300 гр путера. Све то добро сјединити.

Саставити оба фила и додати 350 гр млевених ораха и 3 ванил шећера. Посебно умутити 3 шлага од ваниле са пола литре млека. Пола шлага ставити у фил, а са другом половином намазати торту споља.

 

ВАНИЛИЦЕ

Потребан материјал:

125 гр свињске масти

125 гр шећера

2 јаја

125 гр млевених ораха

око 350 гр брашна, у зависности од величине јаја + за посипање радне плоче

џем од кајсија

шећер у праху за посипање

2 кесице ванилин шећера

Припрема:

Загрејати рерну на 200 степени. Маст собне температуре умутити миксером заједно са шећером. Додати јаја и заједно умутити. Додати млевене орахе и на крају умешати миксером брашно, само заменити наставке и ставити оне за тесто. Искључити миксер, мало умесити рукама како би се добило лепо, компактн о тесто које се не лепи за руке, а затим тесто из чиније изручити на радну плочу, посуту брашном. Растањити тесто оклагијом на неких 3-4 милиметара, па модлицом или малом ракијском чашицом сећи тесто и ређати на плех за печење, обложен пек папиром. Ванилице пећи највише 6 минута тек да благо порумене. Понављати поступак док се не потроши сав материјал. Печене ванилице оставити да се охладе, па их спајати џемом од кајсије и ваљати у шећер у праху, замирисан ванилом. Спојене и уваљане ванилице ређати у металну кутију и оставити да одстоје минимум 24 часа пре служења. Чар ванилица је да су оне много лепше, укусније и сипкавије када дуже стоје.

                                                                                                      

ГРЧКЕ ЛЕДЕНЕ КОЦКЕ

Потребни састојци:

250 гр млевеног интегралног кекса

100 гр маргарина

400 гр чоколаде за кување

200 гр крем сира

100 гр беле чоколаде

400 мл слатке павлаке

Припрема:

У шерпу на шпорету ставимо маргарин да се растопи. Растопљеним маргарином прелијемо млевени кекс и промешамо. Смесу продужимо да месимо руком док се не сједини. Смесу нанесемо у правоугаони калуп обложен најлонском фолијом. Чоколаду изломимо на парчад и ставимо у шерпу на шпорету да се растопи. Додамо слатку павлаку и мешамо. Када се чоколада растопи склонимо шерпу са шпорета. Додамо крем сир и мешамо док се  смеса не сједини. Смесу преручимо у суд за мућење и мутимо миксером док не постане пенаста. Затим смесу нанесемо у калуп и оставимо да се охлади и стегне. Белу чоколаду изломимо на парчад и ставимо у мању шерпу на шпорету да се растопи. Додамо и мало уља. Растопљену белу чоколаду нанесемо у калуп. Оставимо да се охлади и стегне. Охлађен и стегнут колач извадимо из калупа. Исечемо на коцке. Две коцке сервирамо на тањир. Декоришемо листовима нане и кришкама наранџе.

Уз овај рецепт предлажемо да попијете квалитетно суво бело вино од сорте Шардоне. Пријатно!

                                                                                             

 

РЕФОРМА

Коре:

5 беланаца умутити и додати

5 кашика шећера

10 кашика ораха

1 кашику брашна.

Поновити 4 пута.

Фил:

Од свих жуманаца умутити крем, додати 20 кашика шећера, 3 ваниле и кувати на пари да се не згусне. При крају додати 150 гр Менаж чоколаде. Када се маса охлади додати 250 гр путера претходно добро умућеног. У фил додати 2 кашике шлага.

                                                                                                            

ТОРТА СА ЈАБУКАМА И РИБИЗЛАМА

Потребно:

1,5 јабука

1 шипка цимета

150 гр маслаца

шећера по жељи

150 гр презли

1/4 л шлага

мало рибизли

Припрема:

Јабуке ољуштити, исећи и ставити у суд са циметом и мало воде. Тако кувати док не омекшају. Кувану масу препасирати и пошећерити по укусу. Пенасто умутити маслац и додати презле. Половину масе ставити на дно суда, затим јабуке и на крају премазати остатком маслаца и презли. Пећи на темпеатури од 175 степени око 30 минута. На крају украсити шлагом и рибизлама.

                                                                                                                

ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ СА ЈАБУКАМА

 

Потребно:

2 шоље струганих киселих јабука (3 веће јабуке)

1 шоља шећера

1 шоља млека

1 шоља гриза

1 шоља млевених ораха (100 гр)

1/2 шоље уља

1 прашак за пециво

2 јаја

Умутити 2 јаја и постепено додавати уље и све ово. Све то сипати у подмазан плех, испећи и охладити.

Фил:

1/2 шоље млека

мало путера или маргарина

4 кашике шећера

100 гр чоколаде (Менаж)

Све то прокувати и вруће прелити преко охлађеног и на коцке испеченог колача.

Пријатно!

                                                                                                        

                                                                                                                       

ЦВЕТНИ МАФИН ЗА ДЕЦУ

Мућено тесто:

100 гр меког маслаца или маргарина

150 гр шећера

1 кесица Dr Oetker Burbon ванилин  шећера

1/2 коре рендане поморанџе

прстохват соли

1 јаје

150 гр јогурта

50 мл млека

250 гр пшеничног брашна

2 равне кашичице Dr Oetker Burbon прашка за пециво

 

Глазура:

100 гр шећера у праху

око 2 кашичице лимуновог сока

мало зелене прехрамбене боје

неколико шарених чоко бомбоница

 

Температура печења:

Горњи и доњи грејачи: око 200 степени (претходно загрејати рерну)

Топао ваздух: око 180 степени (претходно загрејати рерну)

Гас степени 3-4 (претходно загрејати рерну)

Време печења око 20 минута.

 

 

ЛИЦИДЕРСКА СРЦА ЗА ДЕЦУ

Мешано тесто:

220 гр пшеничног брашна

20 гр какао праха

1 равна кашичица Dr Oetker прашка за пециво

рендана коцка поморанџе

15 гр киселе павлаке

175 гр меког маслаца или маргарина

Глазура:

200 гр шећера у праху

1-2 кашике воде

прехрамбена боја

Dr Oetker декор шарене мрвице и перлице

шећерни цветићи

украсна трака

 

Припрема:

Припремити све састојке. Загрејати рерну. Обложити две тепсије папиром за печење.

Температура печења:

Горњи и доњи грејачи: око 180 степени (претходно загрејати рерну)

Топао ваздух: око 160 степени (претходно загрејати рерну)

Гас степени 2-3 (претходно загрејати рерну)

Време печења око 20 минута.

 

РАФАЕЛО КУГЛИЦЕ

 

Састојци:

1 маргарин

250 гр шећера у праху

400 гр млека у праху

100 гр кокоса

пола шоље млека

Припрема:

Све ово сјединити и правити куглице. У куглицу ставити орах или лешник. Припремљене куглице ваљати у кокосово брашно и ређати на тацну.

 

РУСКЕ КАПЕ

8 јаја

400 гр шећера

8 кашика млаке воде

250 гр брашна

једно пециво

2 кашике какаа

литар млека

2 пудинга од ваниле

1 маргарин

200 гр прах шећера

300 гр кокосовог брашна

100 гр чоколаде за кување

Припрема:

Умутити 8 беланаца са 400 гр шећера, додати жуманца, 8 кашика млаке воде, 250 гр брашна, једно пециво и 2 кашике какаа. Испећи у рерни. Када се охлади вадити чашицом за ракију.

Фил:

У 1 литар млека скувати 2 пудинга од ваниле. Када се фил охлади додати 1 маргарин и 200 гр прах шећера. Све ово лепо сјединити и филовати капе. Сваку капу уваљати у кокосово брашно. ређати на тацну и сваку капу премазати одозго истопљеном чоколадом.

 

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

Потребни састојци:

3 јаја

9 кашика шећера

150 мл млека

2 кашике какаа

135 мл уља

1 ванилин шећер

10 кашика брашна

1 прашак за пециво

100 гр чоколаде

Све сјединити и излити у папирне калупе. Када се излије у калупе посути преко свакогизмрвљену чоколаду и ставити да се пече. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени 10-15 минута.

Могу се користити и калупи за пројице.

 

ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ СА МАЛИНАМА

 

Потребно:

8 јаја

250 гр замрзнутих малина

8 кашика шећера

150 гр путера

100 гр чоколаде за кување

5 кашика брашна

1 кашика какаа

2 кашике меда

Припрема:

Умутити патишпањ од 6 јаја, 6 кашика шећера, 5 кашика брашна и кашике какаа. Испећи малине и измешати 2 кашике меда. Премазати млак патишпањ са малинама и медом.

Два јаја и 100 гр шећера мутитит на пари. Додати чоколаду у путер. Прелити преко малина. Украсити белом чоколадом. Пријатно!

 

ЧАЈНИ КОЛУТИЋИ

Састојци:

500 гр брашна

400 гр маргарина

2 кесице ванилин шећера

пола кесице прашка за пециво

250 гр шећера у праху

Припрема:

У добро умућен маргарин додати брашно, прашак за пециво и пола шећера у праху. Добро умесити и оставити да одстоји 30 минута. Модлом вадити кружне облике и слагати у тепсију која није намашћена. Пећи на умереној температури и када су готови вруће их уваљати у мешавину шећера у праху и ванилин шећера. Пријатно!

 

МЕДЕЊАЦИ

Потребно:

300 гр брашна

200 гр шећера

2 жуманца

мало соде бикарбоне

Све састојке добро умесити. Направити лоптице и пећи. Посебно умутити 2 беланца са 6 кашика шећера, па сваки медењак уваљати у ову смесу.

ЛУБЕНИЧИЦЕ

Срце:

160 гр бадема

150 гр шећера у праху

1 умућено беланце

мало црвене боје

Умутити све и направити 8 кугли и ставити у фрижидер да се хлади.

Кора:

200 гр ораха

200 гр шећера у праху

2 штангле чоколаде

1 умућено беланце

мало зелене боје

Од те масе направити 8 плочица којим се обавијају куглице.

Свака куглица се сече на 8 делова.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Слатка кухињица

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s